Vlaamse meesters in situ

1 juni tot 30 september 2019

Vlaamse meesters in situ 2019
Vlaamse Meesters in Situ ontdekt een verborgen parel in de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout

 

Vlaamse Meesters in Situ is een project van Toerisme Vlaanderen waarbij kunstwerken van Vlaamse meesters worden belicht die zich niet in musea maar in historische gebouwen bevinden. Dikwijls zijn dit kerken of kloosters omdat zij belangrijke opdrachtgevers waren voor kunstenaars.

Dat de hoofdkerken van Kempense steden als Turnhout, Hoogstraten, Geel en Herentals hierbij in de kijker lopen, lijkt bijna evident, net als de Abdij van Tongerlo. Een buitenbeentje is de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout. Dit is weliswaar een historisch gebouw waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw, maar in een parochiekerk van een landelijke gemeente verwacht men geen grote kunst.

Ten onrechte!

Want niet ver van de kerk van Sint-Bavo bevindt zich de Priorij van Corsendonk en dit was wel een belangrijk religieus centrum dat, zeker in de zeventiende eeuw, een beroep deed op kunstenaars om het interieur te verfraaien en de bewoners te inspireren. Toen de priorij werd opgeheven op het einde van de achttiende eeuw, verhuisde een aantal kunstwerken naar de kerk van Sint-Bavo, o.a. ‘Het Laatste Avondmaal’ van Jan Erasmus Quellinus uit 1696.

Aan dat wat men gewoon is te zien, loopt men na een tijd achteloos voorbij. Zo komt het dat de meeste kerkgangers in Oud-Turnhout niet weten dat ze een ware kunstschat in hun kerk hebben. Dat is niet zo verwonderlijk omdat het schilderij wel wat verborgen hangt in een dwarsbeuk en weinig in het licht. In dit laatste komt er nu verandering. In het kader van het project Vlaamse Meesters in Situ wordt het helemaal nieuw uitgelicht. Daarnaast zal er ook een touchscreen staan waarop bezoekers wat meer informatie kunnen vinden over de kerk en het kunstwerk.

Wie nog meer wil weten, kan in het weekend van 1 en 2 juni een gratis rondleiding volgen met ervaren gidsen (op zaterdag om 14.00u en op zondag om 14.00u en 15.30u). Zij vertellen u graag meer over dit ‘Laatste Avondmaal’ maar ook over de andere kunstwerken (schilderijen, beelden, glasramen) die in deze kerk te bewonderen zijn.

Voor wie de leuze ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ huldigt, werden door Toerisme Kempen aparte fietstochten uitgewerkt die locaties van ‘Vlaamse Meesters in Situ’ verbindt en de deelnemers leidt langs andere cultuurhistorische attracties en doorheen mooie landschappen. Voor de Noorderkempen is dit een fietslus van 60 km Turnhout – Hoogstraten – Oud-Turnhout – Turnhout.

Vlaamse Meesters in Situ van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen.

 

Meer info: www.vlaamsemeestersinsitu.be
Link naar audio en 360° tour

Wanneer
Van  1 juni tot  30 september 2019
maandag t/m zondag 8:30 - 17:00

Openingsweekend 1 & 2 juni
Gegidste rondleidingen 'Oog in oog met het laatste avondmaal' op 1 juni (14u) en 2 juni (14u en 15u30), duurtijd ± 1,5 uur, gratis, zonder voorinschrijving

Locatie
Sint-Bavokerk, Kerkstraat 100, Oud-Turnhout