Vlaamse meesters in situ

1 juni tot 30 september 2019

Vlaamse meesters in situ 2019
Vlaamse Meesters in Situ ontdekt een verborgen parel in de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout

Vlaamse Meesters in Situ opent deuren van kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen waar schilderijen en beeldhouwwerken van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. Dikwijls zijn dit kerken of kloosters omdat zij belangrijke opdrachtgevers waren voor kunstenaars.

Dat de hoofdkerken van Kempense steden als Turnhout, Hoogstraten, Geel en Herentals hierbij in de kijker lopen, lijkt bijna evident, net als de Abdij van Tongerlo. Een buitenbeentje is de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout. Dit is weliswaar een historisch gebouw waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw, maar in een parochiekerk van een landelijke gemeente verwacht men geen grote kunst.

Ten onrechte!

Want niet ver van de kerk van Sint-Bavo bevindt zich de Priorij van Corsendonk en dit was wel een belangrijk religieus centrum dat, zeker in de zeventiende eeuw, een beroep deed op kunstenaars om het interieur te verfraaien en de bewoners te inspireren. Toen de priorij werd opgeheven op het einde van de achttiende eeuw, verhuisde een aantal kunstwerken naar de kerk van Sint-Bavo, o.a. ‘Het Laatste Avondmaal’ van Jan Erasmus Quellinus uit 1696.

Aan dat wat men gewoon is te zien, loopt men na een tijd achteloos voorbij. Zo komt het dat de meeste kerkgangers in Oud-Turnhout niet weten dat ze een ware kunstschat in hun kerk hebben. Dat is niet zo verwonderlijk omdat het schilderij wel wat verborgen hangt in een dwarsbeuk en weinig in het licht. In dit laatste komt er nu verandering. In het kader van het project Vlaamse Meesters in Situ wordt het helemaal nieuw uitgelicht. Daarnaast zal er ook een touchscreen staan waarop bezoekers wat meer informatie kunnen vinden over de kerk en het kunstwerk.

Voor wie de leuze ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ huldigt, werden door Toerisme Kempen aparte fietstochten uitgewerkt die locaties van ‘Vlaamse Meesters in Situ’ verbindt en de deelnemers leidt langs andere cultuurhistorische attracties en doorheen mooie landschappen. Voor de Noorderkempen is dit een fietslus van 60 km Turnhout – Hoogstraten – Oud-Turnhout – Turnhout.

Meer info

Pelgrimsboek (stickerboek)
De bezoeker ontvangt telkens hij een site bezoekt een sticker om in het boek te plakken. Ook na 30 september kan je de stickers blijven verzamelen. In Oud-Turnhout zijn de stickers te verkrijgen in het Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout (openingsuren). Het boek geeft:

  • mooi overzicht van alle sites per provincie
  • uitgebreide toelichting in vier talen
  • twee pagina’s per site
  • ticket voor het Augustijnenklooster in Gent
  • ticket om gratis De Hofkamer in Antwerpen en het STAM in Gent te bezoeken

Meer info: www.vlaamsemeestersinsitu.be
Link naar audio en 360° tour

Wanneer
Van  1 juni tot  30 september 2019
maandag t/m zondag 8:30 - 17:00

​Gratis gegidste rondleidingen “Oog in oog met Het Laatste Avondmaal”
aanvragen via via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Locatie
Sint-Bavokerk, Kerkstraat 100, Oud-Turnhout 

     

Vlaamse Meesters in Situ van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen.