Vlaamse meesters in situ

1 juni tot 30 september 2019

Vlaamse meesters in situ 2019

Niet alle topstukken hangen in musea. Soms vind je ook ver van de platgetreden paden nog verborgen parels in kerken, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen. Het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’ opent deuren die tot nu gesloten bleven en ontsluit zo schilderijen van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, die nog steeds op hun oorspronkelijke plaats hangen.

De Vlaamse meesters in situ is een project dat is samengesteld uit veertig zorgvuldig geselecteerde werken die zich ver van de druk bezochte toeristenroutes bevinden. Het verhaal bij ieder werk wordt verteld met behulp van woorden en de nieuwste digitale technologie. Touchscreens geven met ultramoderne afbeeldingen inzicht in de details van de meesterwerken en de audioteksten maken de beleving compleet. Bezoekers kunnen ook een zogenoemd pelgrimsboek bijhouden waarin ze kleurenreproducties van de kunstwerken kunnen kleven.

Ook in de Kempen, gekend en befaamd als de grootste groene regio van Vlaanderen, vinden we een bijzondere verzameling van Vlaamse Meesters in Situ. Het meesterwerk van Jan Erasmus Quellinus, Het Laatste Avondmaal, in de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout is één van de meesterwerken die werd geselecteerd.  Quellinus maakte dit doek in 1696 in opdracht van de priorij Corsendonk. We zien het moment waarop Christus zijn zegen uitspreekt over het brood. De schilder maakte er een dynamisch tafereel van, in een indrukwekkend decor. Voor dat decor haalde de schilderszoon Quellinus inspiratie bij de Venetiaanse schilder Paolo Veronese en bij zijn vader, Erasmus Quellinus II, die hem opleidde. Andere te ontdekken parels zijn de Abdijkerk van Tongerlo, Sint-Dimpnakerk in Geel, Sint-Waltrudiskerk in Herentals, Sint-Gummaruskerk in Lier, Sint-Pieterskerk in Turnhout en Sint-Katharinakerk Hoogstraten. Met de route ‘De Kempen’ ontdek je niet alleen deze schitterende meesterwerken maar passeer je ook prachtige abdijen, groene landschappen, historische stadscentra, authentieke landelijke dorpen...

Vlaamse Meesters in Situ van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen.

Vlaamse meester in situ in Oud-Turnhout

Sint-Bavokerk, Kerkstraat 100, Oud-Turnhout
maandag t/m vrijdag 8:30 - 17:00
zaterdag en zondag 8:30 - 17:00

Openingsweekend

Gegidste rondleidingen op 1 juni (14u) en 2 juni (14u en 15u30), duurtijd ± 1,5 uur
Gratis, zonder voorinschrijving

Meer info
www.vlaamsemeestersinsitu.be