Artistieke ambachtenmarkt | Meesterhanden

28 april 2019

Artistieke ambachtenmarkt | ‘Meesterhanden’

Het wordt gezellig, leerrijk, artistiek en kindvriendelijk in en rond het Hofke van Chantraine op 28 april 2019!

Een gevarieerd gezelschap aan Kempense ambachstlieden toont je hun technieken, gereedschappen en artefacten in de sfeervolle tuin van het Hofke. Snuister tussen de kraampjes en kijk, luister, kies of probeer het zelf eens: van boekbinden tot zilversmeden, van beeldhouwen tot pyrografie. Kinderen kunnen allerlei technieken uitproberen.

 

Praktisch:
van 10u tot 17u

 

Programma:
- Eigenzinnige covers door Là:gɔm
telkens om 13.30 - 14.30 - 15.30

- Kinderworkshop drukken door Juf Els
doorlopend van 10u tot 12u en van 13u tot 14.30u - gratis

- Kinderworkshop 'Mexicaanse geluksbrenger weven' door Min Spil
tussen 10.30u en 11.30u, tussen 13u en 14u, tussen 14.30u en 15.30u, tussen 16u en 17u
inloopworkshop, vrij aansluiten - duurt een kwartier - kost 1€ voor het materiaal - op de zolder
"We weven met verschillende kleuren wol rond 2 stokjes in een kruis. De Mexicaanse Indianen maken het om de vier windrichtingen met elkaar te verbinden, die staan voor de 4 elementen: lucht, vuur, water, aarde. Als we in verbinding staan met Al Wat Is, dan creëren we GELUK! HO!"

- Schilderswandeling
vertrek om 11u en 15u - duurt 1,5u - gratis
Tijdens deze wandeling kom je alles te weten over de schilders die ooit inspiratie vonden in Oud-Turnhout en Landschap De Liereman. Ook vandaag kan je nog verschillende sporen vinden die deze kunstenaars nalieten in de omgeving.

- Expo 'Kinderhanden'
tentoonstelling met kunstwerken van leerlingen die zich lieten inspireren door Jos Stokbroekx - op de eerste verdieping - doorlopend van 10- 17u

- Expo 'Het Kempense landschap in etsen en gravures | Hommage aan Jos Stokbroekx'
doorlopend van 10- 17u

 

Het Kempense landschap in etsen en gravures | Hommage aan Jos Stokbroekx – 13 april t/m 5 mei
In 2017 schonk één van de dochters van Jos Stokbroekx (1898-1968) de artistieke erfenis van haar vader aan het Hofke van Chantraine. 100 etsplaten, 18 etsen, enkele schilderijen én zijn privéarchief kwamen zo in het bezit van het Kunst- en erfgoedcentrum. Met deze expositie wil het Hofke een hommage brengen aan deze etser-schilder die zijn liefde voor de Kempen en de verlatenheid van de heide in de etsplaat grifte.

Naast werken van Stokbroekx ontdek je op de expo ook prachtige Kempenselandschappen van andere grafische kunstenaars uit de streek zoals Jan Flameng (1917-1997), Mariette Devocht (1909-1999), en enkele jonge grafici (o.a.Toon Verbraeken, Tijs Van Nieuwenhuysen) die op een heel unieke wijze met het landschap aan de slag zijn gegaan.

Ruim 80 kinderen volgden dit voorjaar creatieve workshops rond het leven, de technieken en de inspiratie van etser en schilder Jos Stokbroekx. Onder meer met collage, monotype, droge naald en aquadruk beeldden ze de bewoners van Landschap de Liereman uit. Kom hun kunstwerken bewonderen op de eerste verdieping.

Praktisch
Do t/m zo: 13.30u tot 17u. Andere dagen op afspraak. Vrije toegang
(op 28 april, tijdens erfgoeddag is de expo geopend van van 10u tot 17u)

 

Een organisatie van Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine, Heemkundekring Corsendonca en Erfgoed Noorderkempen