Het Kempense landschap in etsen en gravures | Hommage aan Jos Stokbroekx

13 APRIL T/M 5 MEI 2019

Het Kempense landschap in etsen en gravures | Hommage aan Jos Stokbroekx
In 2017 schonk één van de dochters van Jos Stokbroekx (1898-1968) de artistieke erfenis van haar vader aan het Hofke van Chantraine. 100 etsplaten, 18 etsen, enkele schilderijen én zijn privéarchief kwamen zo in het bezit van het Kunst- en erfgoedcentrum. Met deze expositie wil het Hofke een hommage brengen aan deze etser-schilder die zijn liefde voor de Kempen en de verlatenheid van de heide in de etsplaat grifte.

Naast werken van Stokbroekx ontdek je op de expo ook prachtige Kempenselandschappen van andere grafische kunstenaars uit de streek zoals Jan Flameng (1917-1997), Mariette Devocht (1909-1999), Dirk Baksteen (1886-1971), Jacob Smits (1855-1928) en enkele jonge grafici (o.a.Toon Verbraeken, Tijs Van Nieuwenhuysen) die op een heel unieke wijze met het landschap aan de slag zijn gegaan.

KINDERHANDEN
Jonge kinderen + oude technieken + inspirerend erfgoed = prachtige kunst!
Ruim 80 kinderen volgden dit voorjaar creatieve workshops rond het leven, de technieken en de inspiratie van etser en schilder Jos Stokbroekx. Onder meer met collage, monotype, droge naald en aquadruk beeldden ze de bewoners van Landschap de Liereman uit. Kom hun kunstwerken bewonderen op de eerste verdieping.

Praktisch
(op 28 april, tijdens erfgoeddag is de expo geopend van van 10u tot 17u)
Do t/m zo: 13.30u tot 17u. Andere dagen op afspraak. Vrije toegang

Een organisatie van Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine, Heemkundekring Corsendonca en Erfgoed Noorderkempen

 

LOCATIE & INFO:

Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout
www.hofkevanchantraine.be en 014 47 94 94
Parkeren kan op parking De Hoogt en aan de Sint-Bavokerk.

 

Jan Flameng

 

RANDACTIVITEITEN 28 april 2019

Artistieke ambachtenmarkt
Een gevarieerd gezelschap aan Kempense ambachstlieden toont je hun technieken, gereedschappen en artefacten in de sfeervolle tuin van het Hofke. Snuister tussen de kraampjes en kijk, luister, kies of probeer het zelf eens: van boekbinden tot zilversmeden, van beeldhouwen tot pyrografie. Kinderen kunnen allerlei technieken uitproberen.

Praktisch
van 10u tot 17u
Kinderworkshop drukken doorlopend van 10u tot 12u en van 13u tot 14.30u.

 

Schilderswandeling
Ga je mee op schilderswandeling? Op zo’n 1,5 uur kom je alles te weten over de schilders die ooit inspiratie vonden in Oud-Turnhout en Landschap De Liereman. Ook vandaag kan je nog verschillende sporen vinden die deze kunstenaars nalieten in de omgeving. 

Praktisch
Vertrek om 11u en 15u

 

      

Een organisatie van Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine, Heemkundekring Corsendonca en Erfgoed Noorderkempen