Klaprozen Remember 100 jaar

SEPTEMBER - NOVEMBER 2018

 

In het kader van de herdenking van het einde van de Groote oorlog, 100 jaar geleden, worden er tal van activiteiten georganiseerd onder de noemer ‘KLAPROZEN REMEMBER 100 jaar’

- In mei 1915 schreef majoor John Mc Crae zijn onsterfelijk gedicht ‘In Flanders Fields’. Wie was John Mc Crae, wat staat er echt in dit gedicht en in welke omstandigheden werd het geschreven?
In augustus, tijdens een huifkartocht vertelde zijn achterkleinzoon er u alles over. Daarna werd er afgesloten met een ‘Last Post’ aan de pastorie van Oosthoven.

- Op de Steenweg op Oosthoven, kan je bij iedere boom, enkele woorden uit het gedicht van ‘In Flanders Fields’ zien. Op deze manier kan je, wanneer je fietst van het centrum naar Oosthoven of omgekeerd, het volledige gedicht lezen. Rond iedere boom werden tevens klaprozen gezaaid.

- In de maand OKTOBER wordt er een veld van keramische klaprozen geplant op het pleintje aan de Aveve. Hier zullen de 21 gesneuvelden van Oud-Turnhout een bijzondere plaats krijgen. Een stukje dodendraad en een wachttoren maken het geheel compleet.

- AFSLUITMOMENT: Op 10 november wordt het nieuwe boek ‘Oud-Turnhout en de Groote Oorlog, deel 2’ van Heemkundekring Corsendonca voorgesteld in de pastorie van Oosthoven. Je kan die dag ook de tentoonstelling in het kader van de de Groote Oorlog bezoeken.
In die periode zal de pastorie op een speciale manier verlicht worden door een projectie vanuit de kerktoren.

 

Een organisatie van Heemkundekring Corsendonca, Toerisme Oud-Turnhout vzw, Hofke van Chantraine vzw, Buurtcomite Steenweg op Oosthoven - Oude Heerestraat, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Gemeentebestuur Oud-Turnhout, Natuurpunt, Vormingplus Kempen, Provincie Antwerpen.